Zemplínčania sa stretli na Dňoch mesta

10.10.2008 Snina

Snina 10. októbra TASR) - V Snine vyvrcholili dnes Dni mesta, v rámci ktorých obyvatelia okresného sídla, ale aj okolitých obcí oslávili 665. výročie prvej písomnej zmienky o meste.
Zemplínčania si pripomenuli aj 15. výročie vzniku Galérie Andreja Smoláka a 15. medzinárodný výtvarný festival.
\"Slávnosti sa konajú v meste od 21. septembra. V priebehu dvoch týždňov tvorili u nás svoje diela desiatky maliarov zo 16 krajín. Boli medzi nimi umelci z Bieloruska, Česka, Portugalska, Kuvajtu... Medzitým sme na námestí inštalovali plastiku rakúskeho umelca Odina Mohammeda Rosenzweiga Plačúca zemeguľa a uskutočnilo sa množstvo ďalších kultúrno-spoločenských podujatí, \" uviedol dnes pre TASR primátor Sniny Štefan Milovčík. Dodal, že vo štvrtok 9. októbra odhalili na sninskom námestí najdlhší obraz sveta, ktorý meria 655 metrov. Milovníci módy si prišli na svoje v rámci Módnej show 3. tisícročia, milovníci tanca mali možnosť vidieť pravé írske tance. Oslavy vyvrcholili slávnostnou svätou liturgiou, udelením cien mesta a čestného občianstva. Na večer pripravili galaprogram.
Akademický maliar Andrej Smolák pri príležitosti výročia galérie predstavil projekt Maľovaný rovník alebo Svetová reťaz mieru. \"Ak chcú ľudia vyjadriť spolupatričnosť k istej myšlienke, manifestovať či protestovať za čosi alebo proti čomusi, častokrát vytvárajú reťaz ľudských rúk. Držiac sa za ruku obklopujú celé ulice, námestia a mestá. \"Naša reťaz ľudských rúk bude merať 40.075 kilometrov, toľko, koľko kilometrov má planéta Zem v oblasti rovníka, \" povedal Smolák. Dodal, že projekt má pozdvihnúť svetové spoločenské vedomie, priateľstvo a pozitívne myslenie. Praktická realizácia projektu spočíva v maľovaní a sústredení 40.075 obrázkov s rozmermi 20x20 centimetrov na Slovensku. Obrazy budú maľovať umelci a osobnosti z celého sveta. \"Oslovíme osobnosti od japonského cisára až po kráľovnú Alžbetu, \" doplnil Smolák.
 

Vyberte región